אבחון מחלות על פי מראה הציפורניים

אבחון מחלות על פי מראה הציפורניים

הקדמה:

מראה הציפורניים עשוי לספק רמזים חשובים לגבי מצב הבריאות הכללי שלנו. סימנים כמו כתמים לבנים, ציפורניים שבירות, או ציפורניים עם פסים כהים עלולים להצביע על בעיות רפואיות שונות, ולעיתים אף על מחלות חמורות. הנה מדריך למחלות והפרעות שניתן לאבחן על פי שינויים במראה הציפורניים:

מדריך למחלות והפרעות שניתן לאבחן על פי שינויים במראה הציפורניים:

1. כתמים לבנים קטנים (Leukonychia)
כתמים או פסים לבנים בציפורניים, הנקראים "לויקוניכיה", נובעים לרוב מחבלה בציפורן, כסיסת ציפורניים או בועות אוויר שנכלאו בשכבות הציפורן. במקרים רבים הם נעלמים בתוך כמה חודשים כשהציפורן גדלה מחדש. עם זאת, אם הכתמים מופיעים בכל הציפורניים ובמשך זמן רב, הם עשויים להעיד על מחסור באבץ, שחשוב לתהליכים רבים בגוף, כולל צמיחת תאים ותפקוד תקין של מערכת החיסון.

2. ציפורניים שגדלות מהר
קצב גדילת הציפורניים הוא בדרך כלל כ-0.1 מ"מ ביום, אך הוא מושפע מגורמים כמו גיל, תורשה ועונות השנה. שינויים בקצב הגדילה אינם מעידים לרוב על בעיה רפואית, אך גדילה מהירה במיוחד או לא אחידה יכולה להצביע על שינויים במצב הבריאותי.

3. התאלות הציפורן (Clubbing)
התאלות הציפורן, תופעה שבה קצות האצבעות והציפורניים מקבלים צורה מעוגלת ומעובה, עשויה להיות סימן למחלות ריאות או לב חמורות. מדובר בתופעה שבה יש שינוי בכלי הדם או גדילה לא תקינה של הציפורן. בין המחלות שיכולות לגרום לתופעה: סרטן ריאות, מחלת קרוהן, ציסטיק פיברוזיס ושחפת. אם מזהים את השינוי הזה, יש לפנות לרופא לבדיקה.

4. שקערוריות בציפורניים (Pitting)
שקערוריות קטנות על גבי הציפורניים הן סימן נפוץ למחלת הפסוריאזיס, מחלת עור כרונית. בפסוריאזיס מתרחשת האצה של גדילת תאי העור והציפורניים, מה שגורם לשינויים במבנה שלהן, שבירות, והצהבה. לעיתים קרובות גם פרקים מושפעים, וייתכן שתופיע דלקת פרקים.

5. ציפורני כפית (Koilonychia)
ציפורניים שהופכות לקעורות בצורה שמזכירה כפית, הן סימן למחסור בברזל ואנמיה. מצב זה דורש בדיקות דם כדי לאבחן את רמות הברזל, פריטין וטרנספרין, ולטפל בכך באמצעות תוספי ברזל ותזונה עשירה במזונות כמו בשר רזה, דגנים מלאים וירקות ירוקים.

6. ציפורניים שבירות
ציפורניים שמתפצלות ונשברות בקלות עלולות להעיד על חוסר ברזל, מחלות כמו פסוריאזיס, או חשיפה ממושכת למים או לכימיקלים. במצבים כאלה מומלץ לחזק את הציפורניים באמצעות תזונה נכונה ולהימנע מחשיפה יתרה לחומרים מזיקים.

7. שטחים לבנים נרחבים
שטחים לבנים גדולים על הציפורן עשויים להוות אינדיקציה לבעיות חמורות יותר בכבד או בכליות, כמו צהבת או כשל כלייתי.

8. ציפורניים צהובות
ציפורניים צהובות שכיחות במיוחד אצל מעשנים, אך הן יכולות להופיע גם כתוצאה ממחלות ריאות כרוניות או בעיות בניקוז מערכת הלימפה (לימפאדמה). ציפורניים צהובות ועבות הן גם תסמין של פטרת הציפורניים (אוניכומיקוזיס), זיהום פטרייתי שכיח שמופיע במיוחד באזורים חמים ולחים כמו כפות הרגליים.

9. פסים שחורים בציפורניים
פסים שחורים לאורך הציפורניים עלולים להעלות חשד למלנומה, סוג מסוכן של סרטן עור. אם מופיעים פסים כאלו באופן פתאומי, חשוב לפנות לבדיקה רפואית.

10. כתמים צהובים
כתמים צהובים על הציפורניים עשויים להופיע עקב פטרת או מחלת הפסוריאזיס, שבה הציפורניים מעובות וצבעוניות.

11. דימומים קטנים בציפורניים
פסים דקים אדומים או חומים מתחת לציפורן נקראים "splinter hemorrhages" ומעידים על דימום קטן. זה יכול להיגרם כתוצאה מחבלה, אך גם יכול להצביע על דלקת שריר הלב, לופוס, ראומטואיד ארטריטיס או מחלות אחרות. אם לא נגרם חבלה, יש לפנות לרופא לבירור.

12. פטרת הציפורניים (Onychomycosis)
פטרת הציפורניים היא מחלה פטרייתית נפוצה שגורמת לציפורניים להיות עבות, עכורות וצהובות. מצב זה נפוץ בעיקר בכפות הרגליים, במיוחד אצל אנשים שנמצאים במקומות לחים כמו חדרי כושר או מקלחות משותפות. אבחון פטרת נעשה על ידי רופא עור, והטיפול כולל תרופות אנטי פטרייתיות שנלקחות דרך הפה.

מראה הציפורניים עשוי לשקף את מצב הבריאות הכללי של האדם, ולכן שינויים משמעותיים בצבע, במרקם או בצורה של הציפורניים יכולים להוות סיבה לפנות לייעוץ רפואי. זיהוי מוקדם של סימנים אלה יכול לעזור באבחון וטיפול במחלות עוד לפני שהן מתפתחות.

*כל המידע המובא כאן הוא בגדר המלצה בלבד. לפני יישום ההמלצות, מומלץ להיוועץ עם רופא או איש מקצוע מוסמך.

 

Picture of מקווים שנהנתם מהתוכן, אנחנו כאן בשבילכם לכל שאלה.

מקווים שנהנתם מהתוכן, אנחנו כאן בשבילכם לכל שאלה.

השאירו תגובה

פוסטים נוספים

טיפול ביבלות

טיפול ביבלות טיפול ביבלות הקדמה: העור שלנו מורכב משלוש שכבות.1.  שכבה חיצונית ביותר אפידרמיס (Epidermis)2. 

קרא עוד »
דילוג לתוכן